T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Nursel Çağlar Anadolu Lisesi

KAZIM BAYKAL KİMDİR?

KAZIM BAYKAL KİMDİR?

 

"Bir millet atalarını anıtları ile anar ve tarihi değerini onunla tanıtır."

                                                                                                                                             Kazım BAYKAL

 

1905 yılında Bursa'da doğan Kâzım Baykal, Bursa abide ve anıtları yaşadıkça ismi yaşayacak bir öğretmen, kültür adamı ve bir tarih muhafızıdır.

Kazım Baykal, ilk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Yurdun çeşitli bölgelerinde 37 yıl felsefe, tarih, sosyoloji öğretmenliği yaptı.

Öğretmen olarak tayin edildiği Diyarbakır'da tarihî surlarla tanışan Hoca, kararını vermişti: "Tarihî eserleri korumak ve kollamak kendimizi korumak ve kollamaktı. Tarihî eserleri teslim aldığımız gibi daha güzel bir şekilde torunlarımıza bırakmak insani vazifemizdir."

1946 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte kurduğu ve Ekrem Hakkı Ayverdi'nin "Bursa'nın emsalsiz derneği" diye nitelendirdiği "Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu"nun başkanlığını, vefat ettiği güne kadar sürdürdü. Bu kurum vasıtasıyla 1900'lü yılların başından itibaren ilgisizlik ve bilgisizlikten harap olan 137 adet önemli tarihi yapıyı yeniden restore ettirmiş ve toplumun hizmetine sunmuştur.

Derneğin ilk projelerinden biri Süleyman Çelebi'nin kabrini ve çevresini düzenleme faaliyeti oldu.

Vefatından kısa bir süre önce 1992' de Uludağ Üniversitesi tarafından kendisine " Fahri Doktora" ünvanı verildi.

Ömrünün büyük kısmını Bursa'da anıt eserlerin kurtarılması için sarf etmiş olan Kazım Baykal, 27 Temmuz 1993 günü Bursa'da hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Eserleri:

- Bursa Anıtları

- Ulucami

- Süleyman Çelebi ve Mevlid

- 2000 Yıllık Bursa'nın Belediyesi

 - Diyarbekir Şehri,

- Atatürk'ün Hayatı ve Memlekete Hizmetleri,

- Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Onarımları ile ilgili onlarca broşür ve makale.

Yapımına 1948 yılında başlanarak, 1952 yılında tamamlanan Mevlid-i Şerif nazımı Süleyman Çelebi Türbesi ise Kazım Baykal Hoca ile Kurumun Bursa'ya kazandırmış oldukları eserlerin en önemlisidir.

 

Okulumuz 2017 - 2018 Eğitim Öğretim yılında açılmış olup 2 yıl Kazım Baykal Anadolu Lisesi ismi ile eğitim öğretime devam etmiştir. 2019 - 2020 Eğitim yılından itibaren Nursel Çağlar Anadolu Lisesi olarak eğitime devam etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.11.2019 - Güncelleme: 21.09.2023 15:47 - Görüntülenme: 3166
  Beğen | 5  kişi beğendi